1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Κανονισμός Λειτουργίας

Επιστημονικώς Υπεύθυνος Κέντρου: Καθηγητής Αλέξανδρος Τσελέπης
Διεύθυνση: Τμήμα Χημείας, Κτίριο Α΄, Αίθουσες Χ3-111, Χ3-126, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, Κτήριο Ε2, 1ος όροφος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 451 10 Ιωάννινα
Τηλέφωνα: (+30) 26510-08326, (+30) 26510-08049
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: atherothrombosis.lab.uoi.gr

 

Επιστημονικό υπόβαθρο
Η αθηροθρόμβωση είναι μια πολυπαραγοντική παθοφυσιολογική οντότητα η οποία εμφανίζεται σε πολύ μικρή ηλικία και εξελίσσεται συνεχώς με ταχύτητα η οποία διαφοροποιείται μεταξύ των ατόμων και εξαρτάται κυρίως από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες καθώς και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η αθηροθρόμβωση αρχίζει με την ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών στο αρτηριακό τοίχωμα (αθηροσκλήρωση) και καταλήγει με τη ρήξη ή διάβρωση μιας αθηρωματικής πλάκας η οποία οδηγεί στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης και στο σχηματισμό θρόμβου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με αθηροσκλήρωση ζουν φέροντας τις αθηρωματικές βλάβες αλλά νοσούν και πεθαίνουν εξαιτίας της θρόμβωσης. Ο σχηματισμός του θρόμβου, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του στο αρτηριακό δένδρο μπορεί να οδηγήσει:
Στη μερική ή πλήρη απόφραξη ενός αγγείου με συνέπεια την κλινική εκδήλωση της αρτηριακής θρόμβωσης (ασταθής στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση αρτηριακών στελεχών των άκρων).
Στο σχηματισμό θρομβογόνων εμβόλων που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη αρτηριών σε σημεία του αρτηριακού δένδρου που βρίσκονται περιφερικότερα από το σημείο σχηματισμού του θρόμβου στην αθηρωματική βλάβη.

Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην αθηροθρόμβωση περιλαμβάνουν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την απόπτωση, διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης (σακχαρώδης διαβήτης), διαταραχές του μεταβολισμού του λιπώδη ιστού (παχυσαρκία), διαταραχές των μηχανισμών θρόμβωσης και πήξης, γονιδιακούς πολυμορφισμούς και μεταλλάξεις, κλπ. 

Οι κλινικές εκδηλώσεις της αθηροθρόμβωσης (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια, περιφερική αρτηριακή νόσος) αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και στη χώρα μας. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερο από 2 εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, που αντιστοιχούν περίπου σε 42% των συνολικών θανάτων, ενώ για το σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην αθηροθρόμβωση ανέρχεται σε 4,35 εκατομμύρια τον χρόνο. Η ετήσια συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων (οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, θάνατος καρδιαγγειακής αιτιολογίας) ανέρχεται σε 4% του πληθυσμού που παρουσιάζουν τουλάχιστον 3 από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου αθηροθρόμβωσης (δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτη, παχυσαρκία, κάπνισμα, κλπ).

Η πρόληψη της αθηροθρόμβωσης και των επιπλοκών της περιλαμβάνει την αποφυγή επιβλαβών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως πχ το κάπνισμα, την άσκηση, την αποφυγή της παχυσαρκίας, τη σωστή διατροφή με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε συστατικά με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιαποπτωτικές, αντιθρομβωτικές ιδιότητες, κλπ.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κλινικών εκδηλώσεων της αθηροθρόμβωσης έχει τρεις κυρίως στόχους:
1. Τη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου αθηροθρόμβωσης (υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κ.λ.π.).
2. Την αναστολή σχηματισμού του θρόμβου που επιτυγχάνεται με την αντιθρομβωτική αγωγή (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα).
3. Την αποκατάσταση της βατότητας του αγγείου που επιτυγχάνεται με τη θρομβόλυση, τη διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI) ή διάφορες παρακαμπτήριες επεμβάσεις.

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα των παθοφυσιολογικών μηχανισμών που συμμετέχουν στην αθηροθρόμβωση και στις κλινικές εκδηλώσεις της, η επιτυχής διερεύνηση του επιστημονικού αυτού πεδίου απαιτεί συνεργασία ερευνητών από διάφορα επιστημονικά πεδία τόσο βασικών επιστημών όσο και κλινικών ειδικοτήτων. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει μια κρίσιμη μάζα μελών ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Χημείας και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Ερευνητική Ομάδα Αθηροθρόμβωσης) η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με την αθηροθρόμβωση. Οι επιστήμονες αυτοί καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία βασικής έρευνας όπως Βιοχημεία, Κλινική Χημεία, Μοριακή Βιολογία, Πεπτιδοχημεία, Συνθετική Οργανική Χημεία, Χημεία Φυσικών προϊόντων, Βιοτεχνολογία καθώς και κλινικών ειδικοτήτων όπως Καρδιολογία, Παθολογία, Καρδιοχειρουργική, Νεφρολογία, Ενδοκρινολογία, κλπ.

Σκοπός και Στόχοι του ΕΚΑ
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηροθρόμβωσης (ΕΚΑ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι μία προηγμένη και σύγχρονη ερευνητική μονάδα η οποία εστιάζεται σε βασική, μεταφραστική αλλά και κλινική έρευνα στο επιστημονικό πεδίο της Αθηροθρόμβωσης. Το Κέντρο έχει ως στόχο την εκτέλεση υψηλής ποιότητας, διεθνώς ανταγωνιστικής έρευνας σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κλινικών μελετών σε θέματα σχετικά με την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση καθώς και την πρόληψη/θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου. Ο σύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός του ΕΚΑ, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που διαθέτει ως προς το σχεδιασμό και την εκτέλεση υψηλής ποιότητας εργαστηριακής έρευνας αλλά και κλινικών μελετών, έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού οι οποίοι δραστηριοποιούνται ερευνητικά στα πεδία της αθηροσκλήρωσης και της θρόμβωσης. Παράλληλα, υπάρχει αλληλεπίδραση με ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και θεραπείας της αθηροθρόμβωσης και της καρδιαγγειακής νόσου, στα πλαίσια προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών.

Εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει η λειτουργία του ΕΚΑ για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για τους ασθενείς της περιοχής της Ηπείρου οι οποίοι εμφανίζουν κλινικές εκδηλώσεις σχετικές με την αθηροθρόμβωση όπως δυσλιπιδαιμίες, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια, κλπ. Στους ασθενείς αυτούς μπορούν να γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις (χωρίς κόστος για τους ασθενείς και εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τον θεράποντα ιατρό) οι οποίες απαιτούν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό του ΕΚΑ και δεν μπορούν να γίνουν σε εργαστήρια νοσοκομείων ή διαγνωστικών κέντρων.

Εκτός από την έρευνα, ο εξοπλισμός του ΕΚΑ χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια εργαστηριακών ασκήσεων ή εκπόνησης διπλωματικών εργασιών, για την εκπόνηση μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών από μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.

Τέλος, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, το ΕΚΑ διοργανώνει ετησίως, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή και την διεθνή επιστημονική εταιρεία EMLTD (European and Mediterranean League on Thrombotic Diseases), το συνέδριο ALPIC (Advanced Learning on Platelets and thrombosis International Course) με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ειδικών στη θρόμβωση. Το συνέδριο αυτό τελεί υπό την αιγίδα της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας ISTH (International Society on Thrombosis and Haemostasis).

Εργαστηριακή Υποδομή - Εξοπλισμός
Ο εργαστηριακός εξοπλισμός του ΕΚΑ περιλαμβάνει τα παρακάτω κύρια όργανα:
1. Συσσωρευόμετρο αιμοπεταλίων 4-διαύλων (700-4DR, Chronolog)
2. Σύστημα μελέτης της προσκόλλησης κυττάρων υπό συνθήκες ροής (shear stress) (Cellix)
3. Σύστημα ανάλυσης πρωτεϊνών (Bio-Plex 200)
4. Σύστημα βιοαντιδραστήρα (BIOENGINEERING)
5. Kυτταρόμετρο ροής FACSCalibur (Becton-Dickinson)
6. Υπερφυγόκεντρος L70 & ρότορας SW41 Ti (Beckman)
7. Φασματοφωτόμετρο μικροπλακιδίων (Microplate reader, TECAN)
8. Ειδικό Σύστημα ηλεκτροφόρησης λιποπρωτεϊνών Lipoprint (Quantimetrix)
9. Μικροσκόπιο φθορισμού (Olympus)
10. PCR (MJ Research, Inc.)
11. Bασικός εργαστηριακός εξοπλισμός (Φυγόκεντροι πάγκου, συσκευές ηλεκτροφόρησης και τροφοδοτικά, μικροσκόπιο, υδατόλουτρα, αυτόματες πιπέτες, κλπ)
O παραπάνω εξοπλισμός αποκτήθηκε στα πλαίσια ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως των ΕΠΕΤ ΙΙ 97 ΕΚΒΑΝ 2-25, ΕΠΑΝ Υγεία-Βιοϊατρική ΣΠ-ΥΒ88 2003 ΓΓΕΤ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2009 (09ΣΥΝ-827) καθώς και στα πλαίσια του Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου, ΕΣΠΑ 2007-2013. Μέχρι την εξεύρεση ενιαίου χώρου στην Παν/μιούπολη, τα παραπάνω όργανα έχουν τοποθετηθεί στους εργαστηριακούς χώρους που στεγάζονται στο Τμήμα Χημείας, Κτίριο Α΄, Αίθουσες Χ3-111, Χ3-126 και στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, Κτήριο Ε2, 1ος όροφος.

Επιτροπές – Προσωπικό του ΕΚΑ

Συντονιστική – Επιστημονική Επιτροπή (Βιογραφικά Σημειώματα)

1

Aλέξανδρος Τσελέπης (Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας Τμήμα Χημείας). (Συντονιστής – Επιστημονικώς Υπεύθυνος)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2

Ιωάννης Γουδέβενος (Καθηγητής Καρδιολογίας, Τμήμα Ιατρικής)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3

Μωϋσής Ελισάφ (Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

4

Δημόκριτος Τσουκάτος (Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5

Χαράλαμπος Σταμάτης (Καθηγητής Ενζυμικής Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

6

Πέτρος Καταπόδης (Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημικής Μηχανικής, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Επιτροπή Εύρυθμης Λειτουργίας Προγραμματισμού & Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Λ.Π.Ε.)

Η επιτροπή αποτελείται από τα μέλη ΔΕΠ κ. Αλέξανδρο Τσελέπη, Δημόκριτο Τσουκάτο, Χαράλαμπο Σταμάτη και στόχος της είναι ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας των Οργάνων του Κέντρου και ο συντονισμός της εκπαίδευσης του προσωπικού (χειριστές - χρήστες).

Χρηματοδότηση - Οικονομική διαχείριση του ΕΚΑ
Η χρηματοδότηση του ΕΚΑ μπορεί να προέρχεται από:
1. Τακτικό Προϋπολογισμό του Π.Ι. και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του Π.Ι.
2. Αποθεματικά της Επιτροπής Ερευνών
3. Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Π.Ι.
4. Παροχή υπηρεσιών του Κέντρου προς τρίτους με συμβάσεις-συμβόλαια που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών του Π.Ι.
5. Ερευνητικά προγράμματα που εκτελούνται στο Π.Ι.

Οι πόροι και τα έσοδα του Κέντρου από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του Δικτύου τον οποίο θα διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών του Π.Ι.

Κώδικας Δεοντολογίας
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηροθρόμβωσης οφείλει να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και προς τρίτους. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας θα τηρούνται οι κανόνες ηθικής (ethics) σχετικά με τη διεξαγωγή των πειραμάτων και λήψη των μετρήσεων καθώς και για τα θέματα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η εμπιστευτικότητα των πειραματικών δεδομένων θεωρείται αυτονόητη. Παρόλα αυτά, είναι δυνατή η υπογραφή συμφωνητικού για την τήρηση της εμπιστευτικότητας. Η χρήση των οργάνων του Κέντρου δε δημιουργεί δικαίωμα στους χειριστές για συμμετοχή σε δημοσιεύσεις εκτός εάν υπάρχει ουσιαστική συμβολή και μετά από σχετική συμφωνία. Επίσης απαγορεύεται η μεταπώληση/αλλοίωση των αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε λόγο.

Χρήση οργανολογίας του ΕΚΑ
Στο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας του ΕΚΑ θα τηρούνται αρχεία:
α) Προγραμματισμού πειραμάτων
β) Αναλύσεων - συνθηκών χρήσης – ταυτότητας χρήστη/χειριστή
γ) Τεχνικής υποστήριξης και προγραμματισμένων τεχνικών ελέγχων
δ) Αγοραζομένων υλικών – αναλωσίμων και γενικότερα οικονομικών στοιχείων
ε) Επιστημονικό υλικό (βιογραφικά σημειώματα, δημοσιεύσεις κ.ά.)

Χρήση οργάνων
Προκειμένου να γίνει ο χρονικός καταμερισμός, κάθε ερευνητική ομάδα δηλώνει στο τέλος κάθε εβδομάδας την επιθυμία για χρήση των υπηρεσιών του Κέντρου, για τις επόμενες 15 ημέρες. Από το σύνολο των ομάδων υπολογίζεται ο αριθμός των πειραμάτων και το αντίστοιχο ποσοστό του χρόνου που δικαιούνται για τη χρήση κάθε οργάνου. Στη συνέχεια, καταρτίζεται το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα. Τα παραπάνω κανονικοποιούνται και με βάση την αποτελεσματικότητα της χρήσης των οργάνων. Σε επείγουσες καταστάσεις (π.χ. παραδοτέα σε ερευνητικό πρόγραμμα) τα παραπάνω ρυθμίζονται μετά από παρέμβαση της Ε.Ε.Λ.Π.Ε.

Σε περίπτωση που μια ερευνητική ομάδα δε θα κάνει χρήση του ελάχιστου χρόνου εργασίας θα πρέπει να το κοινοποιεί στην Ε.Ε.Λ.Π.Ε. ή τους χειριστές προκειμένου να χρησιμοποιείται ο χρόνος από άλλες ομάδες ή τρίτους. Εάν δεσμεύονται ώρες λειτουργίας από ερευνητικές ομάδες χωρίς να γίνεται χρήση των υποδομών, η Ε.Ε.Λ.Π.Ε. προχωρεί σε γραπτή σύσταση προς τον επιστημονικό υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας. Αν πέραν των δύο γραπτών συστάσεων η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα δεν συμμορφώνεται, η Ε.Ε.Λ.Π.Ε. κοινοποιεί τις συστάσεις στη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή του Κέντρου. Η τελευταία μπορεί να αποφασίσει την αναστολής χρήσης των υποδομών του Κέντρου για τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα.

Διαδικασία χρήσης των οργάνων από το προσωπικό του κέντρου
Γίνεται αίτηση προς το Κέντρο, δηλώνεται το όργανο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, ή υπολογιζόμενη χρονική διάρκεια χρήσης του, και η αιτιολόγηση της αναγκαιότητας χρήσης του σύμφωνα με τη φόρμα/έντυπο που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου. Τα όργανα του ΕΚΑ θα λειτουργούν αποκλειστικά από τους εκπαιδευμένους χειριστές. Οι ώρες λειτουργίας των οργάνων του ΕΚΑ θα είναι από τις 09.00 έως τις 17.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής καθώς και επισήμων αργιών. Μετά την έγγραφη αίτηση, το Κέντρο θα απαντά στο αίτημα γνωστοποιώντας και το χρονοδιάγραμμα χρήσης του/των οργάνου/ων. Σε επείγουσες καταστάσεις γίνεται προγραμματισμός μετά από συνεννόηση με μέλη της Ε.Ε.Λ.Π.Ε.

Εκπαίδευση χειριστών
Τα όργανα του ΕΚΑ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους χειριστές και η εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής. Οι χειριστές των οργάνων του Κέντρου εκπαιδεύτηκαν και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται από τις εταιρείες που προμήθευσαν την οργανολογία και από άλλες αναγνωρίσιμες ερευνητικές μονάδες (του εσωτερικού ή εξωτερικού) που διαθέτουν ανάλογη οργανολογία. Τα έξοδα των μετακινήσεων των χειριστών καλύπτονται από το Π.Ι.

Προϋποθέσεις πρόσβασης στους χώρους
Πρόσβαση στους χώρους του ΕΚΑ, για τις όποιες εργασίες, έχουν μόνο οι χειριστές και οι χρήστες κατόπιν παρουσίας των εκπαιδευμένων χειριστών.

Υπηρεσίες σε τρίτους
Υπηρεσίες προς τρίτους παρέχονται μέσω της Επιτροπής Ερευνών του Π.Ι. ύστερα από υπογραφή αντίστοιχων εγγράφων (συμφωνητικό/σύμβαση).

Κοινοποίηση χρήσης
Κάθε εξάμηνο κοινοποιούνται στατιστικά στοιχεία χρήσης των υποδομών στην ιστοσελίδα του ΕΚΑ. Στην περίπτωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τη χρήση των οργάνων του Κέντρου (διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης, πτυχιακές, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια) προκύπτει η υποχρέωση αναφοράς ευχαριστιών σύμφωνα με τα παρακάτω:

Acknowledgments

The authors would like to thank the Atherothrombosis Research Centre of the University of Ioannina for providing access to the facilities.
ή
Οι συγγραφείς ευχαριστούν τo Κέντρο Αθηροθρόμβωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Κέντρου.

Αντίγραφα αυτών των αναφορών κοινοποιούνται στο Κέντρο.

Αξιολόγηση του Κέντρου
Σύμφωνα και με τον εγκεκριμένο από τη Σύγκλητο του Π.Ι. (Αριθμ. Συνεδρίας 937/29-7-2009) Εσωτερικό Κανονισμό του Δικτύου Εργαστηριακών Μονάδων και Κέντρων του Πανεπιστημίου μας (άρθρο 13) το Ερευνητικό Κέντρο Αθηροθρόμβωσης θα υπόκειται σε αξιολόγηση.